Overzicht Gent Wedstrijd Wedstrijd Waar kan je terecht? Waar kan je terecht? Nieuws Nieuws Wat is Warme Stad Turnhout? Wat is Warme Stad Turnhout?

Slotmoment Warm Turnhout

 


BS De Smiskens en BS Kameleon slaan de handen in elkaar...

Basisschool Kameleon en Basisschool De Smiskens zijn beiden “warme scholen”. Samen met nog 8 andere Turnhoutse scholen kozen ze er bewust voor om sinds sept.2017 deel te nemen aan het 3- jarige Warme Scholen-traject. In samenwerking met Flanders Synergie (Anders organiseren), Tenz, Fonds ‘Ga Voor Geluk’, de pedagogische begeleidingsdiensten en CEGO, bouwen we aan een warme leer- en leefomgeving. Niet iedereen gaat even graag naar school. Warme scholen willen graag een echte thuis zijn voor alle leerlingen. De mascotte van het project, Warme William, een grote blauwe beer, staat voor het uiten van gevoelens en biedt altijd een luisterend oor. Iedereen kan Warme William worden door te luisteren naar elkaar en door te vragen hoe het écht met iemand gaat. Een Warme William laat niemand in de kou staan.

BS De Smiskens en BS Kameleon kiezen er hierom ook bewust voor om een rode neuzenschool te zijn. Naast de verkoop van rode neuzen en festiviteiten op beide scholen, doen we ook iets met Warme William. Kleine witte beertjes worden versierd door een BV om nadien geveild te worden.
Raf Jansen en Ann Pira, acteurs uit de 1 reeks “Thuis” reageerden enthousiast om hun steentje bij te dragen. De 2 beertjes worden deze week vrijdag omgetoverd tot Dieter en Nancy. Raf, in het verleden nog 2j. directeur van BS De Smiskens, komt vrijdag om 9u30 naar de school om samen met enkele kinderen echte kunstwerkjes te maken van onze Warme William-beeldjes.
Samen hopen we op een goede verkoop. Echte Thuis-fans kunnen bij het afhalen van hun aangekochte beertje nadien plezier beleven aan een meet&greet met “Dieter en Nancy”.
Dit jaar gaat de opbrengst van de rode neuzenactie terug naar de scholen.
Kameleon en De Smiskens willen werk maken van een speelplaatsbeleid waar nog meer mogelijkheden voor sociale vaardigheden gerealiseerd zullen worden.


Warme William in Natuurpunt

De 3 afgelopen zaterdagen werd Natuurpunt in Warm Turnhout omgetoverd tot een ontmoetingsplaats voor jongeren met ontwikkelingsvragen.
Hier konden ze zich onder begeleiding op artistieke wijze uitleven!

 


Folder suïcidesignalen

Warm Turnhout creëerde voor de Turnhoutse scholen een folder om suïcidesignalen te herkennen en hoe ermee om te gaan. Op deze manier kunnen jongeren sneller terecht voor hulp bij hun peers alsook sneller hulp bieden!


Warm Turnhout organiseert "The Breakfast Club"


Buddy bij de wieg: kansarmoede en zwangerschap

Hoe vroedvrouwen en kraamzorg het verschil kunnen maken. Een studiedag van de opleiding Vroedkunde Thomas More Turnhout op vrijdag 30 maart 2018. Klik hier om je in te schrijven.

Locatie: Turnhout -Campus Turnhout

Programma

Vanaf 8.30u ontvangst met koffie

9u -10u: Kansarmoede en zwangerschap - Kathleen Meeus, kinderadviseur OCMW Turnhout
Project Buddy bij de wieg - Mevr. Gitte Somers, vroedvrouw, lector opleiding Vroedkunde Thomas More Turnhout, coördinator "Buddy bij de wieg"

10.10u - 10.25u: Posterpresentatie onderzoek kansarmoede Thomas More Turnhout

10.25u - 10.45u: koffiepauze

10.45-11.45: workshop 1

11.50-12.50: workshop 2

13u: broodjeslunch

Keuze workshops

U kan 2 workshops volgen. Gelieve via het inschrijvingsformulier 4 workshops naar keuze aan te duiden en uw voorkeur weer te geven door 1 - 2 - 3 - 4 aan te geven voor de betreffende workshop. Er worden max. 20 personen per workshop ingedeeld.

Hoe kunnen vroedvrouw en kraamzorg het verschil maken bij een kansarm kraamgezin?
Karen Vliegen, coördinator vroedvrouwen wit geel kruis Antwerpen en Simonne Vandewaerde, Landelijke thuiszorg, coördinator kraamzorg Kempen

Spelenderwijs wegwijs: "Van t'een naar 't ander" en "BROOZ": Speel 2 spelen mee en verken de sociale kaart rondom kansarmoede en zwangerschap.(Van t'een naar 't ander" is regionaal voor Turnhout) onder begeleiding van OCMW Turnhout en "BROOZ" is een inleefspel onder begeleiding van An De Craecker (Gent))

Project "Mama leert": anderstalige mama's leren Nederlands
Marjan Van Schaeren, CBE Basiseducatie Kempen

Het belang van hechting
Lieve Van Reusel en Tessy Verwaest, psychologen Baby-peuterteam CGG Kempen, Turnhout

Begeleiding in kansarme gezinnen: het juridische luik
Ellen Milants, juriste sociaal werk Thomas More Kempen

Het Parel project: Leuvense hulpverlening bij zwangerschap en vroeg ouderschap
Sylvia De Rijck, vroedvrouw UZ Leuven, Parelcoach en coördinator Parelnetwerk Leuven


Warme Markt Turnhout was een groot succes!

Op dinsdag 16 januari organiseerde WarmTurnhout in fuifzaalzaal Futur tussen 15 en 19 uur de Warme Markt. Het thema was welbevinden voor kinderen, jongeren en hun ouders. Via allerlei tips leren scholen en organisaties hoe ze daar aan kunnen werken. Deelnemers ontdekten er bijvoorbeeld goede praktijkvoorbeelden in het kader van het traject ‘Warme Scholen’ en ‘Warme Stad Turnhout’. Vanaf 17 uur was er eveneens een netwerkmoment van de dienst Gelijke Kansen in samenwerking met het Lokaal Overleg Platform en warme stad plaats.

Volgende organisaties waren als standhouder aanwezig de Warme Markt: Bednet, Brugfigurenproject, CAW Vluchtelingenteam, CLB Vrij en GO!, CVO Taxandria NT2, de Warande, de Zevende wereld, DocAtlas, DoorElkaar, Huis van het Kind, JAC, Kinderopvang, KVG buddywerking, LOGO Kempen, NAFT Kempen (Arktos en Cirkant), OCMW, Provincie Antwerpen - Pop up Europa, Provincie Antwerpen - Wereldburgerschap, Similes, Stad Turnhout – Bibliotheek, Jeugddienst, Peuterspeelpunt en Samen Inburgeren, t'ANTWOORD, UNIA, Villa Mescolanza, Vormingscentrum Hivset, Web, het netwerk Geestelijke Gezondheid en het Welzijnsonthaal. De warme markt kon rekenen op meer dan 250 aanwezigen uit de onderwijs- en jeugdwelzijnssector.

De zes Turnhoutse scholen die de opleiding Toverbos volgden ontvingen uit handen van het college van burgemeester en schepenen de materiaalboxen. Vanaf nu kunnen de scholen dus in de praktijk aan de slag. Hun ervaringen delen ze op de komende intervisiemomenten dit schooljaar.


Extra voorstellingen 'Stel je voor'

'Stel je voor' is een voorstelling van theaterwerkplaats HETGEVOLG over omgaan met psychische problemen. Ze is een samenwerking met Warme Stad Turnhout. HETGEVOLG organiseerde theaterworkshops met mensen met psychische problemen en hun begeleiders. Zo maakten ze samen de voorstelling 'Stel je voor'. Op die manier wil Warme Stad Turnhout het taboe rond geestelijke gezondheid doorbreken en tonen hoe veerkrachtig mensen zijn. De voorstelling werd gemaakt als kickoff voor de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid. Wie ze gemist heeft, krijgt een nieuwe kans, op 31 oktober en 14 november 2017.


Turnhout écht warm!

Op 7 oktober 2017 werd Turnhout even ook letterlijk een warme stad. We deelden met tal van welzijnsorganisaties soep uit aan de voorbijgangers en vroegen aandacht voor Warme Stad Turnhout en het belang van geestelijke gezondheid. Er was een muur met gevoelsbuttons. En ook Warme William was er bij!


Pre-Awarenessday Warme Stad Turnhout

Op zaterdag 7 oktober 2017 kan je van 10u tot 14u terecht in de Gasthuisstraat in Turnhout bij een infostand en een muur met gevoelsbuttons. Mensen met en zonder psychische problemen ontmoeten er elkaar. Je kan meedoen met volksspelen en gratis een tas warme soep drinken.
Ook William zal er bij zijn. Want het scheelt als je deelt!


Warme William vindt meteen een plekje in Turnhout

Op 27 februari 2017 lichtte Warme Stad Turnhout toe wat voor haar prioritair zal zijn, de komende jaren, om de veerkracht van de kinderen en jongeren in de stad te vergroten. Mascotte Warme William kreeg meteen een plekje toegewezen, bij dagopvang Gabbers en Co, waar kinderen en jongeren bij de blauwe beer terechtkunnen om hun hart te luchten, even te kletsen of gewoon te knuffelen. William miste zijn debuut in de media niet. Lees meer over de lancering van Warme Stad Turnhout hier.


Warme Stad Turnhout nodigt uit

Graag nodigen de Stad Turnhout en LOGO Kempen op 27 februari 2017 alle geïnteresseerden uit op een Warm Aperitief om kennis te maken met Warme Stad Turnhout.
Een Warme Stad creëert een ondersteunende omgeving voor de jeugd. Ze doet dat met een beleid gericht op het versterken van de veerkracht van kinderen en jongeren. Als Warme Stad willen we een stad zijn waar mensen goed zorgen voor zichzelf én voor elkaar.

Wat hierin prioritair is, lichten we dan ook graag toe. We schieten meteen in actie! We ontvangen twee sprekers die vanuit hun ervaring heel concreet kunnen vertellen waar zij het verschil kunnen maken: Steven Gielis van Zitdatzo vzw, die als lector Pedagogie vertelt hoe je als ouder de veerkracht van je kind kunt versterken, en Stefan Perceval van theaterwerkplaats HETGEVOLG, over zijn zoektocht naar grenzen en talenten van mensen.

U bent welkom vanaf 17u30 in de Foyer van de Futur.